Academia Internațională de Nai Gheorghe Zamfir

Academia Internațională de Nai Gheorghe Zamfir

Dorința de a transmite noilor generații stiinta de a cânta la unul dintre cele mai vechi instrumente cunoscute de omenire, naiul, a fost dintotdeauna visul nerostit din inima maestrului Gheorghe Zamfir.
Acest vis s-a concretizat încet pe parcursul anilor prin cereri tot mai mari și cursuri realizate cu studenții veniți din întreaga lume.
Acum, în 2021, este timpul să-i transformăm visul în realitate cu ocazia aniversării sale de 80 de ani, sub forma primei Academii Internaționale de Nai din lume, o construcție unică și un concept educațional care va fi găzduit de țara de origine a maestrului, România.

Dupa 60 de zile de studiu și idei a cinci arhitecți internaționali, transpuse în diferite forme, Fundația Gheorghe Zamfir a ales propunerea arhitectului italian Francesca Di Palo, asociată a firmei de arhitectură Arkitetti. Francesca a fost implicată în nenumărate proiecte, activând în principal în reabilitarea clădirilor istorice artistice și diverse proiecte de opere de teatru.

Francesca di Palo și colegii ei au conturat perfect principalele nevoi ale școlii de muzică Academia Internațională de Nai Gheorghe Zamfir, ce constau în:

▪ Săli de clasă
▪ Cămine pentru studenții bursieri
▪ Sală de concerte cu scenă
▪ Muzeul naiului
▪ Bibliotecă
▪ Spații de birouri
▪ Sală de ședințe
▪ Restaurant / Bistro

Proiectul pleacă de la ideea creării unui centru cultural multifuncțional, pentru plăcerea, producția artistică și răspândirea artei, într-un mod specific dedicat muzicii.

Maestrul Gheorghe Zamfir, fiind un iubitor de natură, implicat în numeroase campanii ecologiste, și-a dorit ca Academia care îi poartă numele să aibe implementate o multitudine de soluții din zona conservării energetice transformând-o astfel într-o veritabilă “green building.”

Structura este împărțită în 4 zone:

Amfiteatrul
Amfiteatrul este format din trepte semi-circulare care acoperă o suprafață totală de 1300 mp, ceea ce permite găzduirea a peste o mie de persoane.

Turnurile Zephyr
Turnurile au o structură verticală, formată din 20 de elemente circulare, fiecare cu un diametru de 10 metri și conectate între ele, pe diferite niveluri, prin scări interne și lifturi. Turnul principal va fi echipat cu o intrare dedicată și lifturi panoramice care vor permite accesul direct la ultimul etaj, constând într-o structură panoramică închisă, în întregime din sticlă și o terasă deschisă deasupra.

Cochilia
Cochilia este un mic amfiteatru, conceput pentru activitățile specifice Academiei și pentru spectacole artistice. Este realizat din piatră albă și se poate construi un sistem mobil de acoperiș.

Auditoriul
Auditoriul poate găzdui cinci sute de persoane. Partea superioară a auditoriului va fi în întregime acoperită cu plante, măslini mici, peluză și jocuri dedicate artei muzicale, constituind astfel un mic parc muzical pentru copii.

Toate detaliile proiectului se regăsesc și pe site-ul web al Fundației Gheorghe Zamfir.

Prin tehnologia realității augmentate, arhitectura fizică a Academiei este continuată în spațiul virtual, punând bazele unei clădiri cu o existentă hibridă, ce pornește din planul fizic și se continuă natural în spațiul digital, reprezentând o expresie artistică a sintezei între traditie artistică si inovație tehnologică. “Cărămizile Magice” vor reprezenta metoda prin care fiecare va putea contribui la strângerea de fonduri pentru Academia Internațională de Nai Gheorghe Zamfir, având astfel șansa să lase în urmă o moștenire pentru generațiile următoare, numele rămanand înscris în componenta digitală a clădirii.

Acest lucru va fi posibil prin utilizarea de taguri AR, care constituie ancore în lumea fizică, reală, pentru marcarea componentei virtuale (privind prin smartphone sau prin ochelari speciali în acea direcție, contribuția individuală va deveni vizibilă). Fundația Zamfir, prin ClapArt.com, a pregătit de asemenea un sistem de bannere digitale ce vor putea fi achiziționate de investitorii mari, instituționali, care doresc să susțina acest proiect și să beneficieze de o expunere hibridă unică.

Alătură-te și tu Campaniei clapart.com și cumpără-ti cărămida cu care împreună vom scrie Istorie.