Gheorghe Zamfir – Regele Naiului

Gheorghe Zamfir - Regele Naiului

Gheorghe Zamfir s-a născut la 6 aprilie 1941, la Găeşti, jud. Dâmboviţa.

Încă din fragedă copilărie dovedeşte reale înclinații muzicale, fiind atras de acordurile lăutăreşti, perioadă în care îşi doreşte să înveţe să cânte la acordeon și se înscrie la Liceul de Muzică unde studiază acordeonul.

Datorită darului său excepțional și a talentului său fabulos a fost acceptat la clasa de nai unde preda profesorul Fănică Luca. În anul 1961, este admis la Conservatorul „Ciprian Porumbescu” din București, unde a absolvit în anul 1966 cu diplomele de pedagogie și dirijorat pentru cor și orchestră. Tot în anul 1966, încă înainte de absolvire, devine dirijor al ansamblului folcloric „Ciocârlia” din București, un colectiv care număra peste 300 de artiști şi cu care a înregistrat succese remarcabile în numeroasele turnee din ţară şi străinătate. De semenea în anul 1966, Gheorghe Zamfir înregistrează primul său disc la Electrecord, pe care se află renumitele piese „Doina de Jale” și „Doina ca de la Vișina”. În anul 1970 îşi înfiinţează propriul taraf concertistic, cu care a înregistrat succese importante. Din 1971 face turnee în lume, câștigând faimă internațională. Franța l-a adorat în 1971, unde a susținut 45 de concerte la Teatrul Gaîté-Montparnasse. El a sedus scena legendară a Olimpiei în ‘73. Prin urmare, a făcut turul întregii lumi. Din America de Sud în Japonia, din Australia în Scandinavia, el a încântat lumea cu sunetele sale mistice. Împărăteasa Japoniei l-a invitat, Papa Ioan Paul al II-lea l-a primit de trei ori, iar șefii de stat din toată lumea l-au primit cu cele mai înalte distincții.

Naiul este un instrument muzical care s-a născut acum 6.000 de ani și care ar trebui să imite vocea umană în cele mai intime momente ale sale, cu toate inflexiunile ei. Pentru naiul său, Zamfir a ales lemnul de bambus în care introduce picături de ceară de albine pentru a-l regla într-un mod foarte personal și apoi începe magia.

S-a străduit să descopere mijloace de a expanda utilizarea instrumentului său. Astfel, naiul tradițional cu 20 de tuburi a devenit succesiv din mâinile sale naiul cu 22 de tuburi, apoi cu 25, 28 și 30 de tuburi și, datorită sunetelor ajustate la registrul scăzut, a reușit astfel să abordeze un repertoriu mai larg și diferite genuri muzicale. El ia fiecare reprezentație ca fiind ultima și, prin urmare, eliberează un sentiment de eternitate cu naiul său.

În paralel, Zamfir, a compus peste 300 de lucrări pentru nai și orgă sau pian, muzică de cameră și orchestre simfonice, muzică sacră pentru orchestră și cor. A înregistrat peste 200 de albume, a vândut milioane de exemplare și a câștigat peste 120 de discuri de platină și aur.

Gheorghe Zamfir este, de asemenea, un cunoscut compozitor pentru coloane sonore de filme. A interpretat muzica pentru „Once Upon A Time in America”, „Karate Kid” sau „The Tall Blonde Man with One Black Shoe”. Tarantino a folosit frumoasa sa interpretare a piesei „Lonely Shepherd” ca și coloană sonoră în „Kill Bill”.

De-a lungul carierei sale a colaborat cu muzicieni de top din întreaga lume precum: James Last, Andrea Bocelli, Ennio Morricone, Lawrence Foster, André Rieu, Orchestra de Cameră Britanică, dirijorul Seiji Ozawa, Cvartetul Oxford, Marcel Cellier, organistul Diane Bish, Richard Clayderman, Eugen Sârbu și mulți alţii.

Personalități și instituții internaționale au dorit să-i omagieze arta de-a lungul vremii, conferindu-i binemeritate onoruri:
• Cavalerul Belgiei,
• Cavalerul Luxemburgului,
• de două ori cu Medalia de Aur a Asociației Academiei de Arte, Științe și Litere din Paris;
• de două ori Medalia Universității Don Bosco din Roma;
• Medalia Vaticanului, acordată de Papa Ioan Paul al II-lea;
• Ordinul Sagetatorului de Aur al Italiei;
• Meritul cultural, Ofițer al Franței;
• Ordinul Comandant, oferit de președintele din Peru;
• Premiul de aur Zither din Franța;
• de două ori, Premiul Academiei Charles Cros din Franța;
• Doctor Honoris Causa al Universității „Constantin Brâncuși”,
• Doctor Honoris Causa al Universității „Ovidius”,
• Ambasadorul Turismului Românesc,
• Ordinul „Mihai Eminescu”,
• Ordinul Republicii Moldova, cea mai înaltă distincție a Moldovei.
• Premiul Internațional Mediteranean – Heritage World Music – Italia 2016.
Duke Ellington a spus despre Gheorghe Zamfir că “un artist atât de talentat ar trebui să aparțină categoriei de muzicieni inspirați de Dumnezeu.”

Vezi mai multe pe site-ul oficial: www.gheorghezamfir.ro